top of page

Hoe de creativiteit van uw werknemers optimaal benutten in tijden van verandering

Heel wat soorten creativiteit


Voor innovatie is creativiteit nodig. Creativiteit is het vermogen om iets origineels te creëren, zoals een nieuw idee. Een creatief team met flexibele en dynamische werknemers brengt ideeën tot leven en diversiteit binnen het bedrijf. Creativiteit kan verschillende vormen aannemen. Zo zijn er de verkenners, die vooral op zoek gaan naar nieuwe oplossingen en ‘outside the box’ durven denken. De ontwikkelaars gaan dan weer eerder betere oplossingen zoeken binnen bestaande structuren en werken gestructureerd.


Het managen van creatieve geesten kan een uitdaging zijn. Want hoe herkent, stimuleert en implementeert u als teamleader verschillende soorten creativiteit om een flexibel en dynamisch bedrijf te bekomen? En hoe kunt u zowel individueel als in team zwarte gaten in de competenties vinden?


Verschillende probleemoplossingsstijlen in kaart brengen met VIEW
Verschillende probleemoplossingsstijlen

Wie is hier eigenlijk de creatieveling?


Alles verandert: de klanteneisen, de markt en de concurrentie, de maatschappij, de wereldeconomie, … . Om te overleven dienen bedrijven steeds sneller met nieuwe antwoorden te komen om zo het hoofd te bieden aan deze veranderingen. Het buzzword, populair bij bedrijfsleiders, economen en politici, is ‘innoveren’. En dit laat zich ook voelen binnen teams die in toenemende mate snel en doeltreffend de juiste antwoorden moeten formuleren op deze veranderingen. Met andere woorden: hoe op een efficiënte wijze hun gezamenlijke creativiteit succesvol inzetten?


Teams die samenwerken rond nieuwe, slecht gedefinieerde problemen of uitdagingen hebben het dikwijls moeilijk om zowel een vernieuwend als efficiënt antwoord te formuleren. Soms worden alle ogen op de creatievelingen in de groep gericht om een antwoord te formuleren, soms wordt er alles aan gedaan om diezelfde medewerkers in toom te houden. Veel van dit gedrag is terug te brengen op het onbegrip van wat creativiteit is en vooral het misverstand over wie “creatief” is. Een duidelijk inzicht in elkaars verschillende creatieve sterkten maakt teams zeer doeltreffend en vernieuwend om deze slecht gedefinieerde problemen succesvol aan te pakken.


We zijn allemaal creatief geboren, maar hoe we dan precies onze creativiteit willen aanwenden om uitdagingen te kaderen, ideeën te genereren en actieplannen op te stellen, daarin verschillen we. Inzicht in de verschillende creativiteitsprofielen en hoe deze aanwezig zijn binnen het team maakt het eenvoudiger voor het team om tot nieuwe, succesvolle en creatieve oplossingen te komen.


Meetinstrument VIEW: voor een heldere kijk op creativiteit


VIEW meet deze verschillen in creativiteitsvoorkeur. Dit assessment is ondertussen geëvolueerd tot een wetenschappelijk gevalideerde methode die deze stijlen op een consistente wijze meet. Het geeft u inzichten op individueel niveau, maar maakt het ook mogelijk om een “teamfoto” op te stellen. Dit teamoverzicht laat u de potentiële sterkten én zwakten van het team zien. Dit maakt het voor teams en teamleiders mogelijk om valkuilen in de zoektocht naar creatieve uitkomsten te ontwijken.


Wilt u een wetenschappelijk gevalideerd beeld krijgen van uw teamcreativiteit? Contacteer ons dan!


Wenst u meer info rond de validiteit van het meetinstrument VIEW? Stuur een mailtje met uw vraag naar luc.deschryver@o2c2.eu!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page