top of page

Ontketen de wijsheid van teams (3): De schoonheid van structuur

Veel uitdagingen in de huidige wereld vol verandering en onduidelijkheid zijn complex en ondanks onze beste inspanningen en bedoelingen verandert er meestal niet veel. Veel uitdagingen zijn complex en ondanks onze beste inspanningen en bedoelingen verandert er meestal niet veel. Eén van de redenen is dat we de situatie verkeerd inschatten... veel problemen kunnen worden aangepakt met aanpassingen aan basisroutines, maar complexe problemen vereisen dat we onze eigen diepgewortelde overtuigingen en veronderstellingen in vraag stellen en vaak veranderen.


Wanneer organisaties willen innoveren worden ze geconfronteerd met een onderliggende spanning. In een stabiele omgeving wordt efficiëntie bereikt door variatie uit de organisatie te verdrijven. Maar in een onstabiele wereld wordt variatie de vriend van de organisatie, omdat het nieuwe wegen opent naar succes. Maar wie kan het leiders kwalijk nemen dat ze, als ze elk kwartaal hun doelstellingen moeten halen, dubbel inzetten op efficiëntie, rationaliteit en gecentraliseerde controle?

Om alle afwegingen te kunnen maken, hebben organisaties een sociale technologie nodig die zowel deze gedragsobstakels als de contraproductieve vooroordelen van mensen aanpakt. CPS past in dat plaatje.


In onze populatie (en organisaties en teams) vinden we twee groepen voorkeuren om problemen op te lossen: een groep die verkiest de oplossingen binnen de gekende structuren te zoeken (de ontwikkelaars) en diegenen die bij voorkeur buiten de gekende structuren op zoek gaan naar oplossingen (de verkenners). Beide groepen vertegenwoordigen 50% binnen onze populatie. Beiden zijn even creatief!! Als kleine anecdote, Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp en met 1093 patenten op zijn naam was iemand die verkoos oplossingen binnen de bestaande structuren te vinden. Je kan hem moeilijk niet creatief noemen!


CPS biedt een vorm van gestructureerde vrijheid


Onze wortels op het gebied van complexe probleemoplossing en innovatie gaan terug tot de jaren 1950 en Alex Osborn - de prestigieuze onderzoeker, manager en bedenker van Brainstorming en het Creatieve Probleemoplossingsproces (CPS). We zijn er trots op dat we zijn visie naar de 21e eeuw brengen!


Verkenners klagen vaak dat CPS te gestructureerd en lineair is. En voor hen is dat zeker waar. Maar managers in zogenaamde innovatieteams zijn over het algemeen niet gewend om te co-creëren met medewerkers uit verschillende hoeken van de organisatie. Structuur en lineariteit helpen managers om zich aan te passen aan dit nieuwe gedrag.


Zoals Kaaren Hanson, voorheen design product director bij Facebook en nu Chief Design Officer Chief JP Morgan Chase Bank, heeft uitgelegd: "Wanneer je het gedrag van mensen probeert te veranderen, moet je beginnen met veel structuur, zodat ze niet hoeven na te denken. Veel van wat we doen is een gewoonte, en het is moeilijk om die gewoontes te veranderen, maar duidelijke richtlijnen kunnen ons helpen."


Georganiseerde processen houden de medewerkers op het juiste spoor en beteugelen de neiging om een probleem te lang uit te diepen of ongeduldig vooruit te lopen. Ze wekken ook vertrouwen. De meeste mensen worden gedreven door angst voor fouten, dus richten ze zich meer op het voorkomen van fouten dan op het benutten van kansen. Ze kiezen eerder voor niets doen dan voor actie als een keuze dreigt te mislukken. Maar er is geen innovatie zonder actie, dus psychologische veiligheid is essentieel.


De fysieke en gedetailleerd hulpmiddelen, denkkaders en de leidraad van Creatief Probleemoplossen zorgen voor dat gevoel van veiligheid en helpen CPS procesbegeleiders om met meer zekerheid de behoeften van de klant te ontdekken, het proces te plannen en de sessie op een productieve wijze te leiden.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page